Bhakti Yoga


Bhakti Yoga is het pad van toewijding aan Liefde / God / het Goddelijke. Door dienstbaarheid leef je minder vanuit het ego en meer vanuit je hart. Het doel van bhakti yoga is zelfrealisatie door ‘bhaj’ wat delen of aanbidden betekent. Je hoeft niet in een specifieke God te geloven om dit pad te bewandelen. Persoonlijk vervang ik God door Liefde, omdat dat de essentie is.Bhakti yoga bestaat o.a. uit uit kirtan, (chanten van mantra’s), japa (mantra’s herhalen op je gebedsketting), het offeren van voeding (prasad) en het beoefenen van onvoorwaardelijke liefde. 

Wat mij aanspreekt aan het pad van Bhakti Yoga zijn de mensen die ik heb leren kennen. Ik bemerk een soort zachte gelijkmoedigheid en een dienstbare en liefdevolle houding. Ik zie ook een bepaalde verfijning in schoonheid, in details.

Er zijn verschillende tradities in bhakti yoga, zoals de Shiva of Krishna traditie. Hieronder deel ik een korte docu over Sanatan Dharma of eeuwige religie; alle rivieren (tradities) stromen naar de bron.

Sanatan Dharma in India

Babaji Ashram ~ love truth simplicity

ik ben vaak te vinden op de Babaji ashram in Loenen om mezelf onder te dompelen in Bhakti Yoga en karma yoga. Het tempel leven is overzichtelijk: 06u vuurceremonie in de dhuni, 07u aarti in de tempel, ontbijt, karma yoga, warme lunch, karma yoga, 19h aarti in de tempel, een beetje soep en daarna rust. Er is weinig tijd voor jezelf omdat je continu in service bent. Vergeleken met een leven waarin je weinig tijd voor service hebt omdat je continu bezig bent met jezelf.

Kirtan ~ mantra chanting

Kirtan is gezamenlijk mantra’s zingen. De mantra is een heilige syllabus die zich ontvouwt door ritmisch / melodieus en vanuit je hart te zingen. Het is alsof je zachtjes een positieve kwaliteit in jezelf wakker trilt. Mantra betekent letterlijk “bevrijden van de geest”. De vibratie van de mantra transformeert negatieve gedachten / emoties en zet deze om in liefde en kracht.

Ik maak deel uit van het mantra collectief ‘The Bhakti Groove. Je kunt je via deze link opgeven, dan krijg je bericht als er een kirtan is.

Prasad ~ sacred food

Eten dat je bereid uit dankbaarheid voor de Bron en met liefde offert voordat je het zelf opeet heeft een positief effect op je bewustzijn. Het offeren gebeurt in een tempel door een Pujari maar dit kun je ook thuis met op je eigen manier. Met wat vers water, een belletje, wierook, en een mantra. Zie ook Vedisch koken

Japa ~ silent mind

When the mind is quiet the heart can speak! Japa betekent “herhalen” in Sanskriet. Japa meditatie is het reciteren van mantra’s en dit kun je wandelend doen, zittend, liggend, hardop of zachtjes in jezelf. Je maakt gebruik van een mala, een gebedsketting met 108 kralen. Het kost wat discipline om het dagelijks te doen maar je merkt na een aantal rondjes al het resultaat.

Translate »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap