Developing a higher taste

Vega(n) food wordt steeds populairder. Je wordt er zelf gelukkiger van en je laat wat meer liefde zien voor de wereld om je heen. Eerbied voor het leven zou de belangrijkste beweegreden kunnen zijn om vegetariër te worden maar er is meer dan voldoende bewijs dat het beter is voor je gezondheid. Beyond that, plantaardig voedsel heeft een hogere vibratie en dat betekent: feelgood !

Begrijp me niet verkeerd, ik heb geen oordeel over vlees-eters. Ik ben altijd gek geweest op vlees en vis en heel af en toe eet ik het nog steeds. Maar ik wil liever niet een hele bio-industrie draaiende houden voor die korte momenten op een dag dat ik mijn smaak papillen wil pleasen. Terwijl ik inmiddels genoeg alternatieven gezien, geproefd en mezelf eigen heb gemaakt, dat vlees echt niet meer nodig is. Dit was een langzaam proces.

Door de onvoorstelbare maaltijden die Lauren Windsor maakte tijdens onze yoga retreats (woowwwww sprankelend, vol leven, fingerlicking lekker en zo verrassend!) De simpele maar heerlijke maaltijden in de ashrams van India. De basiscursus Vedisch Koken die ik volgde bij Rada. De raw/vegan workshop bij plant-based restaurant Moksa in Ubud Bali, waar ingrediënten uit hun eigen permacultuur tuin komen. De veganstische ‘best-ever’ maaltijden op mijn favoriete berg in Zwitserland waar ongeveer de hele tuin eetbaar is. De Iskcon tempels in India, OMG dat eten!! En de lieve Bhakti’s die eerst het eten offeren voordat ze het opeten en het liefst uitdelen aan zoveel mogelijk mensen. De Vedische traditie verheft koken en eten tot een goddelijke kunst en ik ben daar zo geïnspireerd door geraakt dat ik het gerust mijn passie durf te noemen. En sinds ik op deze manier kook, zijn mijn vrienden niet meer weg te slaan uit mijn keuken.

Food that loves you back

Hieronder vind je de grootste voor- en nadelen waardoor je zelf een weloverwogen keuze kunt maken of je vega, vegan of flexitarier wilt zijn. En omdat ik weet dat deze feitjes alleen niet helpen … ook mijn tips om het jezelf makkelijk te maken,. Het gaat vooral om plezier in het proces!

Easy Go Vegan

Reden 1: Gezondheid

Het vlees van een geslacht dier krijgt al snel een wat groenige kleur. Fabrikanten verbloemen dit door er kleur- en conserveermiddelen aan toe te voegen waardoor het vlees er rood en aantrekkelijk uit blijft zien. Deze stoffen en ook de hormonen, antibiotica en kalmeringsmiddelen die de dieren toegediend krijgen zijn kankerverwekkend. Deze stoffen zitten nog steeds in het vlees dat op je bord ligt maar hoeven van ‘de wet’ niet op het etiket vermeld te worden.  Door de uitstoot van de intensieve veeteelt neemt het aantal gevallen van longkanker toe. Vlees bevat bovendien 14 keer zoveel resten van pesticides dan plantaardig voedsel. Hart-en vaatziekten, reumatische aandoeningen en kanker zijn typische welvaartsziekten die niet of veel minder voorkomen bij bevolkingsgroepen die geen of nauwelijks dierlijke producten eten.

Dat vlees eten niet nodig is bewijzen de 67 miljoen veganisten die onze wereld telt (2010)

Easy Go Vegan

Reden 2: Milieu

Vervuild afvalwater van slachterijen en veefokkerijen, mestoverschotten die worden geloosd in oppervlaktewater zorgen voor tien keer zoveel milieubelasting als wonen en industrie. De veehouderij veroorzaakt vijftien procent van alle broeikasgassen zoals CO2: één koe staat gelijk aan 4,5 auto’s! Voor elke kilo vlees is ontzettend veel water en voer nodig. Om al dat voer te verbouwen, wordt tropisch oerwoud gekapt en verdwijnt de biodiversiteit. Bedrijven als Monsanto varen wel bij onze vlees consumptie. Zij produceren op grote schaal de genetisch gemanipuleerde gewassen en de agressieve bestrijdingsmiddelen die daar bij nodig zijn.

Bekijk de films Food Inc en Meat the Truth

Easy Go Vegan

Reden 3: Ethiek

Per dag worden er in ons land meer dan 1 miljoen dieren geslacht. Dat zijn er 650 per minuut! (Cijfers: Wakker Dier). Dieren hebben een gevoelswereld gelijk aan die van de mens, geven om hun tribe en hebben verdriet als er iemand dood gaat. Ze kennen ook eenzaamheid, liefde, verdriet en plezier. Biologisch vlees of het Beter Leven logo wil niet zeggen dat de dieren een goed leven hebben gehad en de liefde die ze net als wij verdienen. Ze leven in kleine hokken, overbodige lichaamsdelen worden geamputeerd, kinderen worden bij de moeder weggehaald en uiteindelijk verdwijnen hun gezinsleden één voor één naar het slachthuis, tot ze er uiteindelijk ook zelf belanden. En daar is het geen pretje.

“Als slachthuizen glazen wanden zouden hebben, zou iedereen een vegetariër zijn,”
(Paul McCartney)

Easy Go Vegan

Reden 4: Armoede

Zo’n 90% van alle geproduceerde granen in de wereld wordt gevoerd aan slachtvee. Als wij onze vlees consumptie met 10% zouden terugdringen is dat genoeg om 60 miljoen mensen te voeden. Als er 50 mensen in een kamer zitten, en 1 persoon wil biefstuk eten zou dat betekenen dat de andere 49 borden leeg blijven. Reken maar uit hoeveel vlees je hebt gegeten in je leven en hoeveel borden daardoor leeg zijn gebleven aan de andere kant van de wereld.

1 bord met biefstuk betekent 49 lege borden !!!

Easy Go Vegan

Geen reden om het niet te doen: de kosten

Uit kostenoverweging hoef je het niet te laten. Zet de prijs van een kilo biefstuk af tegen de prijs van niet-dierlijke eiwitrijke producten en reken je winst uit. Door het weglaten van luxe producten vlees en vis kun je je gemakkelijk permitteren om alle andere producten biologisch te kopen en dan hou je nog geld over. Per jaar zouden we met z’n allen miljarden kunnen besparen alleen al door geen vlees te eten. Daar zijn de kosten voor gezondheidszorg en milieubelasting niet in mee gerekend.

Goed voor je lijf en je portemonnee 

Geen reden om het niet te doen: Eiwit tekort

Als vegetarier moet je er extra letten dat je voldoende eiwitten, vitamine B12 en zink binnen krijgt. De aanbevolen 45 gram eiwitten per dag krijg je binnen door granen, bonen, groenten, noten en fruit te eten. Meer dan deze 45 gram is schadelijk voor je gezondheid (veel vlees is dus ongezond!)Bronnen van vitamine B12 zijn eieren, biologisch vlees van dieren die gras hebben gegeten en wilde vis, vooral krab, mosselen en schelpdieren. Als je vegetarisch bent eet dan tot zo’n zeven eieren per week. Als je veganistisch bent zijn er B12 Energy Patches om één of twee keer per week achter het oor te plakken, druppels B12 (via een spray of druppels in je mond) of zuigtabletten. Zink vind je behalve in kip, vis, schaal- en schelpdieren -vooral oesters- en biologische zuivelproducten ook in volkorengranen, noten en peulvruchten. Zink is in allerlei vormen beschikbaar in de vorm van tabletten en pastilles en soms in de vorm van druppels, zalf of crème, of in sprayvorm. De hoeveelheid zink die je kunt nemen is per persoon afhankelijk maar neem in ieder geval niet meer dan 30/40 mg per dag

‘De kleine nadelen van vegetariër zijn wegen niet op tegen de grote nadelen van vlees eten’

Easy Go Vegan

De keuze

Dieren en planten worden gestuurd door hun instinct als het om het uitkiezen van hun eten gaat. Wij mensen hebben door een extra deel in onze hersenen,  de  mogelijkheid om een hogere staat van bewustzijn te bereiken. Wij zijn in staat om morele overwegingen mee te laten spelen in de keuze van wat we eten. En eten heeft een hele grote invloed op je lichaam, geest en ziel. Hoe grover je eet, des te grover is je energie. Hoe zuiverder je eet, des te zuiverder worden je gedachten, woorden en handelen. Het is niet voor niets dat  de meeste spirituele en religieuze tradities, het eten van dieren verbieden of ontmoedigen. En als je het mij vraagt, wil je ook liever niet het karma van dierenleed in jouw bewustzijn meedragen.  Je bent wat je eet …

Easy Go Vegan

Bronvermelding: Vedische Kookkunst – Adiraja Dasa

Translate »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap