Yoga of Action (karma)

Karma Yoga is de yoga van onbaatzuchtig dienen. Het mooie woord hiervoor is Seva. Door onzelfzuchtig te dienen, poets je de negatieve karma weg die je hebt opgebouwd door zelf-zuchtig handelen. Het is een simpele balans op de kosmische weegschaal.

Karma Yoga is geen “vrijwilligerswerk” maar een spirituele beoefening. De oefening zit daar in dat je al je handelen opdraagt aan iets hogers of groters dan jezelf. Je zelf (ego) verdwijnt in de service naar anderen. Ook is het een oefening om. niet gehecht te zijn aan het resultaat. In het normale leven doen we alles om iets te bereiken. Met Karma Yoga heb je die wens niet. Je doet het niet voor het geld, niet voor de eer, niet voor de status, niet voor de goedkeuring. Je doet het echt om je mind vrij te maken van het “ik en mijn”: mechanisme en in die lege ruimte kan het Goddelijke zijn werk doen door jou heen.

Alles op materieel gebied laat je achter. Je komt met niets en je gaat met niets. Alles op spiritueel niveau blijft altijd bij je; er is geen einde en je raakt niets kwijt. Zie het als karma coins op je spirituele bankrekening.

Karma Yoga Projects

Overal waar ik kom zijn handjes tekort. Er zijn mensen nodig in de tuin, in het huishouden of in de keuken. Organisaties als Wooff en Work-a-Way bemiddelen tussen plekken en mensen. Karma Yoga Projects is mijn eigen project waarbij ik mensen selecteer die een spirituele behoefte hebben en die match ik met fijne plekken waar spirituele voeding is. Het is een bepaalde standaard; het verschil tussen vrijwilliger (gratis ergens zitten) en de karma yogi die verdieping zoekt en oprecht bij wil dragen. Ik organiseer werk-retraites waarbij je van alles doet en weinig tot niets betaald voor eten en onderdak, met extra opties als yoga & massage.

Kijk in agenda wanneer er werk retraites zijn en hoe je je daar voor op kunt geven.

Translate »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap