De Bevrijding

5 mei 2018 – Bevrijdingsdag

Precies een jaar geleden heb ik mezelf bevrijd van een verstikkende relatie. Van 70 naar 55 kilo en een mijnenveld in mijn hart. Ik had het vanaf de eerste leugen al moeten weten maar ik luisterde niet. Ik luisterde naar hem. Hij gaf me zelfvertrouwen en zette me op een voetstuk, deed de deur voor me open en droeg mijn tas. Hij haalde me op als ik wilde en was altijd bij me, naast me, in me, op me. Behalve als hij met een ander was. Verslaafd aan de roze wolk die maar deze prijs was veel te hoog.

Ik heb mezelf bevrijd van de alcohol. Ik heb besloten dat het me eigenlijk niet dient. Ik ben hartstikke vrolijk en easy going van mezelf. Ik barst van de energie. Die wil ik benutten, niet uitdelen aan mensen die er niet om geven en de volgende dag brak zijn. En dansen kan ik elke dag, overal. I love to dance. Gisteren was ik bij Moksha, een”yoga dance” met Simon Rowe. Hell yeah!! Ik ben heerlijk uit mijn voegen geknalt. Bewegen uit je comfort zone… zo bevrijdend. Hoe gevangen kun je zitten in zo’n lichaam, terwijl je denkt dat je je vrij voelt. Binnen dat vaste patroontje ja. Zelfs de asana kan een kleine gevangenis zijn.

Ik heb mezelf voorgoed bevrijd van sigaretten. Zelfs als “yoga teacher” (wat een stom begrip ik ben een mens) bleef ik in die valkuil trappen. Lang leve het feestje … en het had ook te maken met mannen. Mannen, roken, feestjes en seks. Nu ik echt voor mezelf kies heb ik die dingen niet meer nodig om me compleet te voelen. Body to body met iemand die er niet echt voor je is? Why. Laatst vroeg iemand “neuk je nog wel?” Ik vond dat nogal wat. Alsof ik me ergens over moet verantwoorden; hoor ik er dan bij? Waarbij? Bij de Westerse mythe dat je knap bent als je elke week 3 mannen hebt? Waar is jouw respect voor de man?! Ik heb mezelf ook bevrijd van het idee dat monogamie dus niet bestaat en dat je maar verschillende mannen moet daten. Want dan kan iedereen “vrij zijn”. Maar dat is helemaal geen vrijheid. Het is een vrijbrief om egoïstisch te kunnen zijn.

Ik heb mezelf ook bevrijd van het beperkende idee van “geld verdienen”. Die overtuiging waardoor mensen zo hard rennen dat ze vergeten te leven. Gevangen in hun hoofd. Met Suzanne Groenstege leer ik hoe ik me helemaal mag afstemmen op mijn ziel en dat er dan geen zorgen zijn. Ik stem me iedere dag af en ik merk dat het gehoord wordt. Er gebeuren hele andere dingen dan ik bedacht had en het voelt goed.

Ik heb mezelf ook bevrijd van een vriendschap die me steeds liet zien dat ik niet goed genoeg voor haar was. Die niet kon zien wat ik wel voor haar deed omdat zij gericht was op schaarste. De “egoïstische vriendin”zoals ze me neerzet, dat ben ik helemaal niet. Verre van! Ik heb eerder de neiging om veel te veel te geven en die mensen weten je dan feilloos te vinden. En hebben nooit genoeg. Ik heb nu de mensen om me heen die blij zijn met wat er is. Zij hebben niet meer nodig, er is geen schaarste. Mijn vriendschap is oprecht en dat is voldoende.

Ik heb mezelf ook bevrijd van alle verwachtingen naar mijn ouders. Ik kan ze zien zoals ze zijn. En this is what it is. Ook zij leven vanuit een beperking met de mantra “nee” en “niet”. Dus dat is wat ze creëren. Ik zie het resultaat en dat is niet wat ik wil zijn. Zoals mijn vader dan een beetje bozig zegt: ja, jij in jouw wereld. Dan stotterde ik  steeds “maar er is maar 1 wereld”. Nu denk ik “Ja papa, ik en mijn wereld. Dit is wat ik gecreëerd heb en ik ben er blij mee. En ik hou van jou.”

Ik heb mezelf ook bevrijd van het eten van vlees. Ik kan wel zin in kip hebben, maar al die kippen dan? Levenslange gevangenschap en uitbuiting, groeihormonen en genetisch gemanipuleerde voeding. Soms steggel ik nog met een 3 sterren beter leven kip. But I know better. They have no life.

Langzaamaan ben ik mezelf aan het bevrijden van alles wat ik mezelf heb doen geloven dat OK is omdat iedereen het doet en het blijkbaar ‘normaal is’. Ik vind het niet normaal. Ik vind onze manier van Vrijheid vieren helemaal niet zo vrij. We zitten gevangen in een Westers denkbeeld over wat vrijheid is. De Nazi’s zijn al lang weg. Vrijheid zit niet in een helicopter. Vrijheid zit in je ziel en ik denk dat de enige weg die er echt toe doet, de weg naar jouw ziel is.

Nothing else matters.

Translate »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap