Plantaardig medicijn voor je longen

Nog een weekje en we maken de transitie van herfst naar winter. Het lucht element dat nu snel uit balans is in je lichaam (longen, darmen) gaat dan naar het water element dat in de winter domineert. (nieren, blaas) Nu is de tijd dat griep/Corona heerst en veel mensen liggen ziek op bed. Zelf ben ik de dans ontsprongen omdat ik net op tijd begonnen ben met de neti pot; het spoelen van hoofdholtes met zout water; gorgelen met sesamolie, en sowieso iedere ochtend de yogi breath en een wandeling. In deze periode dat iedereen hoest en proest gooi ik er nog wat extra natuurgeweld tegenaan. In deze lijst vind je allerlei tips die jouw longen en luchtwegen ondersteunen.

Long elixer; 
2 eetlepels kurkuma poeder, 400 gram ui, 1 stuk gemberwortel, 400 gram bruine suiker, 1 liter water. Een eetlepel voor ontbijt en laat in de avond

Thee van verse tijm of gember
– Gember heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert de gezondheid van je longen. Een kopje gemberthee zou zelfs bescherming bieden tegen DNA- en weefselschade in de longen.
– Tijm is een natuurlijk medicijn tegen hoesten, benauwdheid en keelpijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tijm beter helpt tegen de behandeling van bronchitis dan een placebo.

Kruiden:
– Zoethout of zoethout thee
– Cayennepeper verlicht geïrriteerde luchtwegen en helpt goed tegen hoesten en keelpijn.
– Eucalyptus en pepermunt reinigen de longen 
– Chlorella en koriander helpen bij het verwijderen van zware metalen uit je lichaam
– Lobelia, elecampane en longkruid hebben heilzame effecten op longen en luchtwegen

Citrus:
– Twee citroenen persen voor het ontbijt (ontzuring) 
– Grapefruitsap – natuurlijke antioxidanten die gezonde luchtwegen stimuleren.

Groenten:
– Groentesap- Tijdens de lunch drink je een groot glas met wortelsap, bleekselderij, spinazie en peterselie. Deze cocktail bevat veel kalium wat een reinigende werking heeft. Wortelsap ontzuurt het bloed tijdens de ontgifting.

Fruit:
– Cranberrysap; Drink voor het slapen gaan een groot glas cranberry sap, dat bacteriën in de longen bestrijdt die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Noten:
– Pistachenoten bevatten gamma-tocopherol, een type vitamine E die het risico op longkanker kan verminderen. Sowieso zijn noten goed voor de omega-3

Stomen en baden:
– Neem een week lang elke dag een heet bad van 20 minuten. Het is belangrijk dat het lichaam zoveel mogelijk gifstoffen vrijgeeft door transpiratie.
– Stomen met eucalyptus; Voeg vijf druppels eucalyptus olie aan heet water toe. Doe een handdoek over je hoofd en inhaleer de stoom totdat het water niet meer heet is. De olie en de stoom zorgen ervoor dat vastzittend slijm loskomt.

Warme sesam olie massage
Warme olie massage is het beste medicijn wat je jezelf kunt geven, vooral preventief en wanneer je door de eerste piek van je griep heen bent. Deep Tissue Detox massage met warme sesamolie helpt je lichaam om gifstoffen kwijt te raken. Het is verwarmend,versterkt het immuunsysteem en heeft een diep reinigend effect op alle levels. Het balanceert het lucht element (Vata-dosha) en deze is vooral in herfst en winter makkelijk uit balans te krijgen. Click op de link om deze massage bij mij te boeken!

Neti pot
– spoelen warm zout water; laat het via je ene neusgat naar het andere neusgat weer naar buiten lopen. Belangrijk: doe altijd de vuurademhaling daarna; 1 neusgat dicht en het andere neusgatn net zo lang leeg blazen tot er geen water druppeltjes meer uit komen! Doe je dit niet blijft er water zitten en dat kan weer nieuwe problemen veroorzaken.

Beweging:
Dagelijkse wandeling met langzame ademhaling. Hiermee reinig je de longen en bouw je je longcapaciteit op. Sporten in water vergroot je long capaciteit (niet doen wanneer je al ziek bent). Hartopeners zijn goed als yoga oefeningen.

Adem:
-Yogi Breath; In zes tellen (Ohm) beweeg met je aandacht mee van buik – zijribben – borstkas en weer terug; borstkas – zijribben – buik Dat ziet er zo uit:
Ohm 1 Ohm 2 buik naar voren, Ohm 3 Ohm 4 zijribben zetten uit, Ohm 5 Ohm 6 borstkas groot.
Ohm 1 Ohm 2 borstkas slinkt, Ohm 3 Ohm 4 zijribben samen, Ohm5 Ohm 6 buik in.
– Blazen: Je traint je longen door fluit, mondharmonica of ander blaasinstrument te spelen

Schone lucht en aroma’s
Houd je huis zo vrij mogelijk van lucht vervuilende factoren en stofmijt; gebruik luchtzuiverende systemen om de lucht schoon te houden. Je kunt etherische oliën in een diffuser door je huis laten stromen, bijv. met eucalyptus of pepermunt.

Natuur in huis
Planten in huis helpen om de lucht schoon te houden.
kunnen hierbij een belangrijke ondersteuning vormen.

Noten en Peulvruchten
Mensen die roken of met COPD hebben meer eiwitten nodig dan normaal. Dat komt omdat eiwitten belangrijke bouwstoffen zijn en je spieren in topvorm houden. Noten en peulvruchten (bijv doperwten die ook bomvol vezels zitten)

Water drinken!
Je hebt water nodig om te ademen; je longen bestaan voor 85% uit water. het is dus belangrijk dat je longen gehydrateerd blijven. Drink minimaal acht glazen water per dag

Gezonde vetten
Omega 3-vetzuren horen in elke gezonde maaltijd thuis. Ze zijn goed voor je hart- en bloedvaten, maar helpen ook je longen te reinigen. Ook scheiden ze ontstekingsremmende stofjes uit die je longen een steuntje in de rug geven bij astma, griep of verkoudheid.

Veel liefs en gezondheid,
Noëlle

Plaats een reactie

Translate »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap