De hele wereld is co-creatie

Ik ben me daar steeds bewuster van en vind het belangrijk om te delen. Jij en ik kunnen ons met hele simpele, alledaagse dingen ongelofelijk nuttig maken voor de rest van de wereld. Soms doe ik iets en denk ik “wat maakt het uit” of “ach voor deze keer” maar het maakt wél echt uit. Juist! Wij behoren tot de rijkste mensen van deze planeet en hebben alle macht in handen met wat we kopen, hoe we eten, wat we doen en in welke mate we dat doen. Bij letterlijk alles is er een keuze: Dient dit mij? Of dient dit ook het groter goed en de rest van de wereld om mij heen.


Nee je WILT niet na denken over al die dingen. “Als ik dat ook al niet meer mag….”  En terwijl wij (wel) alle vrijheid hebben om te doen en kopen wat we willen, maakt het ons niet gelukkiger. We zouden wel gelukkiger zijn als we ons geluk met zoveel mogelijk mensen konden delen.  En daarom moeten we er WEL over nadenken. “Doen wat je wilt” betekent slavernij in de lage lonen landen,  massale slachting van voelende en liefhebbende dieren, brandstof voor de multinationals die de wereld vervuilen, producten hebben die fancy eco maar helemaal niet nodig zijn. Wij zijn ons bewust van die blinde vlek, maar de blinde plek in ons bewustzijn is ook wel lekker makkelijk. En als je even links of rechts kijkt zie je dat de buurman ook nog steeds hetzelfde doet dus dus “ach wat maakt het uit, voor deze ene keer”. Het IS niet zo. Het maakt wél uit. Wij zijn het probleem en de oplossing. Jij en Ik.


Heb je die publicatie gelezen dat ieder Westers huishouden er 2 niet-Westerse slaven op na houdt? Als je je koopgedrag afweegt tegen wat er aan de andere kant van de wereld moet gebeuren om aan jouw vraag te kunnen voldoen. Ik vind dat heftig. Je kunt ook niet om het vluchtelingen probleem heen. Een groot deel van de wereld wordt onbewoonbaar door exploitatie en uitbuiting. We proberen onze ivoren toren met man en macht te beschermen. De oplossing? Maatschappij kritisch zijn en in oplossingen denken. Het WILLEN bijdragen aan de wereld, daar iets voor op DURVEN offeren. Het betekent je geld besteden op plekken waar je weet dat het zuiver is. Of in ieder geval niet waar van je weet dat het niet zuiver is (in alles zijn gradaties).

En woon je net als ik in een grote stad? Wij hebben nog veel meer dan iedere willekeurige andere Nederlander de keuze want werkelijk alles is hier te koop. The good shit and the bad shit. Waarom kiezen voor producten die de wereld uitputten terwijl je voor een paar euro extra bijdraagt aan een beter leven voor een ander wezen.

Dus wat en met wie willen wij co-creëren?

Begin met die dingen die je iedere dag doet en producten die je regelmatig koopt. Dat zijn de producten waar je het grote verschil mee kunt maken. Ruil je kleding, recycle je shit. Koop bio en plant-based, laat kant en klare producten in drie dubbel plastic liggen en veeg je billen met The Good Roll in plaats van een merk dat zijn billen met jou afveegt. Neem een kook cursus, go vegan, steek net even iets meer liefde in het bereiden van je maal en deel je eten! Nodig mensen uit, organiseer potlucks of foodwaste diners. Leg je telefoon wat vaker weg en zet je computer uit, ga buiten wandelen of spreek je buren aan. Kom tot leven, het helpt je bewustzijn, adem met diepe teugen naar je buik en daal af uit dat eeuwige hoofd. Kijk om je heen en wees dankbaar voor de schoonheid van het leven en laat anderen weten wat je aan hen waardeert. Maak tijd om ALLEEN te zijn of alleen te ZIJN zodat je weer in contact komt met je eigen essentie want die weet. Laat tabak en alcohol voor wat ze zijn en laat de vitaliteit weer door je lichaam stromen. Heel je hart, reinig je lever en leer je wilde emoties beheren. Kom dansen, bewegen, schudden en shaken, ga zingen, maak geluid, bevrijd jezelf van al je schaamte en schuld. Laat het lekker hangen die To Do list; dat komt allemaal heus wel op tijd. Neem verantwoordelijkheid voor je lijf, je leven, je lach en help anderen dat zelfde te doen. En niet in de laatste plaats, dank God op je blote kniëen dat je dit leven hebt. Leef alsof je Liefde heet. En liefde denkt in Co Creatie. Me, Myself and all the Others.

Noëlle Sterk ~ De Tempel . Amsterdam.

Translate »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap