Mystical India

Vorig jaar rond deze tijd reisde ik samen met Arjuna af naar India, om samen met 10 reisgenoten een rondreis te maken langs vier pelgrimplaatsen in India. Rishikesh, Haridwar, Varanasi en Vrindavan. Zelf lees ik al ruim tien jaar die mooie wijze yoga boeken, beoefen dagelijks yoga en geef ik al bijna zeven jaar les. Maar deze reis naar de geboorteplaats van Yoga maakte diepe indruk op me. Alsof ik het toen pas “echt” begreep.

India heeft iets bijzonders en zeker deze plekken. Door het bijwonen van de dagelijkse puja tijdens zonsondergang in Haridwar bijvoorbeeld… voel je tot in je botten dat wat daar gebeurt, veel meer is dan je met het blote oog kunt zien. Het zinderde tot in het diepst van mijn cellen, en blijkbaar ook tot in de verre omstreken in de lucht. Honderden vogels kwamen in formatie voorbij gevlogen. Niet ‘toevallig voorbij’ maar precies over de plek waar het ritueel plaats vond. Een centrale plek in het centrum van het stadje, waar dagelijks (!) duizenden (!) mensen samen komen om hun offer te brengen aan Mama Ganga; de rivier, het water dat leven geeft. Onder het geluid van trommels, de lucht gevuld met wierook en bezieling, laten zij hun bakjes met bloemen, wierook en een kaarsje te water, wat symbool staat voor het offeren van de zintuigen. Hoezo zintuigen? Omdat dat de instrumenten zijn waarmee onze ziel de wereld buiten ons kan ervaren als manifestatie van de Goddelijke oorsprong. Via deze zintuigen kunnen we horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Je kunt je geest (mind, het denken) inzetten om allemaal dingen te doen en te vergaren die deze zintuigen pleasen. Zaken die niet altijd ‘het groter doel’ dienen maar eerder jouw eigen kleine verlangens. Maar je kunt ze ook inzetten om het Goddelijke in en om ons heen te (h)erkennen en te eren. Ritueel en ceremonie is helaas iets dat onze cultuur vrijwel verloren heeft. Met ritueel beïnvloeden we de energie, de sfeer, op een veel subtieler niveau dan dat wat we vast kunnen pakken. Het is een manier om te communiceren met bron, de essentie zodat dat weer haar weerslag kan hebben op datgene wat zich manifesteert.

Alle tempeltjes daar, de geluiden, de geuren; het lijkt alsof je door een film loopt. Een mooie, intense film die geen doekjes om de waarheid windt. India is alles, tegelijk, door elkaar heen en er is geen ontkomen aan. Vrouwen zonder armen en benen vegen de straat, hun bezem vastgeklemd tussen oksel en dat hele kleine overgebleven stompje arm. Met volledige toewijding, zonder klagen. Saddhu’s bidden, kinderen bedelen, mannen in lompen, vrouwen in schitterende jurken; arm en rijk beweegt door elkaar heen.

We spraken met wijze saddhu’s; heren die hun hele leven geofferd hebben aan het Goddelijke en graag hun verworven wijsheden deelden met ons. We mediteerden in heilige grotten, borstelden koeien in de koeien-ashram om onze Karma Yoga te beoefenen. Heerlijk om de eigenaar te horen spreken over zijn grote passie, het redden van verwonde koeien van de stoffige straten, waar lang niet meer zoveel eten voorradig is als vroeger. Hoe medicinaal de koeienpoep is en hoe koeien eigenlijk continu in de shanti-shanti staat zijn waar wij zo hard voor moeten mediteren.

We voeren met een bootje langs de brandstapels in Varanasi, waar onder je ogen de stoffelijke overschotten ritueel worden geofferd. Je staat er bij en je kijkt ernaar en het voelt zowaar goed. Oer… veel beter dan de klinische ruimten waarin wij afscheid nemen van onze dierbaren  en een kopje koffie drinken na afloop.

In Vrindavan is het Krishna wat de klok slaat. De grote man aldaar is Prabupadha, zeker de moeite waard om daar eens een boek over te lezen, als je niet bang bent voor een onherroepelijk oordeel over onze Westerse mentaliteit. Indrukwekkend om te zien hoe in de Krishna tempel 24 uur per dag gedanst en gezongen wordt om Krishna, het Goddelijke, te eren. En hoe toegeweiden 108 keer om de stap kruipen, stoeptegel voor stoeptegel aanbiddend. En natuurlijk Rishiskesh, het mekka van de yoga met haar onvoorstelbaar mooie Ganges waar sacred dips in nemen en op raften) en haar vele ashrams. Een plek waar ik graag nog een keer zou willen komen voor langere tijd.

Ben je ook benieuwd naar de oorsprong van yoga en de vier hoofdstromingen: Bhakti (devotie), Karma (selfless service), Jnana (kennis) en Hatha (de fysieke oefeningen)?
Wij nemen je graag mee en laten je ervaren wat het nut is van yoga in je dagelijks leven. We doen iedere ochtend yoga op bijzondere plekken, reizen met (nacht)trein, taxi’s en riksha’s, slapen in fijne bedden op mooie plekken, genieten van authentieke Indiase maaltijden. Alles wordt voor je geregeld en heeft een super goede kwaliteit, zonder dat het decadent wordt. We blijven natuurlijk yogi’s 🙂

Jij hoeft niets te doen; alleen al je zintuigen open te zetten en alle inspiratie tot je nemen. Mystical India is waiting for you!

Mystical India
Mystical India
Translate »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap