Food as medicine – de 7 weefsels van je lichaam

Ayurveda heeft heel uitgebreide kennis over het proces van jouw voeding, vanaf het moment dat je het in je mond stopt tot dat het uiteindelijk “ojas” of levenskracht heeft geproduceerd in je lichaam. Dit proces duurt 35 dagen. Het gaat in 7 stappen; iedere stap neemt 5 dagen in beslag en ”voedt” de volgende stap.

Het is de bedoeling dat hetgeen dat je eet, je hele lichaam voedt. Vanaf het moment dat voeding je lichaam binnen komt heeft het 35 dagen nodig om in het hele lichaam door te dringen. Bij iedere stap wordt een specifiek type weefsel gevoed. Aan het einde van de 35 dagen is de voeding door je hele lichaam en alle weefsels doorgedrongen en ondersteunt het je gehele gezondheid en gevoel van ‘well-being, omdat er levenskracht is geproduceerd. In Ayurveda heet dat “ojas” wat kracht en vitaliteit betekent. Ojas is het laatste en meest verfijnde product van spijsvertering en nutritie en het support je algehele gezondheid. Dit betekent dus dat wat je vandaag eet over 35 dagen nog steeds invloed heeft op je hele systeem. Wanneer je iedere dag ongezonde eetgewoonten er op na houdt, bouwt het negatieve effect zich op en dat zul je uiteindelijk zien aan de buitenkant maar ook voelen in je lichaam en geest. Andersom, als je iedere dag gezond eet bouwt dit effect zich ook op tot er gezond en gelukkig uit zien en zijn.

In Ayurvedische anatomie zijn er zeven lagen weefsel in het lichaam en zij worden de “dhatus” genoemd. Ieder weefsel heeft vijf dagen nodig om de voeding tot zich te nemen. Alle weefsels en ook de levenskracht zelf, worden gevoed door olie-rijke en zoete producten zoals ghee, melk, amandelen en dadels. Van melk en zaden wordt gezegd dat zij de oorsprong van het leven in zich hebben. Er zijn echter specifieke voedingsstoffen en kruiden die voor ieder afzonderlijk weefsel heel gezond zijn. Naast jouw dieet keuzes, zal het metabolisme en de (veer)kracht van ieder weefsel (dhatu agni) bijdragen aan jouw vermogen om dat weefsel te voeden.

Welke weefsels en voedingsstoffen hebben we het over?

1. LYMFE | PLASMA (Rasa dhatu)

Het lymfevatenstelsel is een zeer wijd vertakt stelsel, dat door het hele lichaam, los van de bloedsomloop, loopt. Het lymfevatenstelsel begint in het bindweefsel van alle organen in het lichaam als smalle weefselspleten, ook wel lymfehaarvaten genoemd, die uitmonden in de lymfevaten.
In Ayurveda heet dit Rasa dhatu. De voornaamste functie van het lymfevatenstelsel is voeden en hydrateren van alle lichaamsweefsels en immuniteit. De kwaliteit van Rasa is olie-achtig, zwaar, stabiel en koel. Daarom zijn kruiden die deze waarden in zich hebben goed om je lymfesysteem te voeden. Voeding met zoete en zoute smaken zijn ideaal om Rasa kwaliteit op te bouwen omdat zij allebei voeden en hydrateren. Voeding die aarde- en water kwaliteiten in zich hebben bouwen ook rasa op.

Alles dat zorgt voor gewichtstoename of wat sappig is, voedt Rasa. Goede kwaliteit vetten als ghee, avocado en kokosnoot olie zullen rasa’s olie-achtige kwaliteit ondersteunen. Rijke zuivelproducten (alleen biologisch en het liefst vers van de koe) voeden ook de rasa dhatu. Verzadigde koolhydraten zoals wortel groenten en granen bouwenrasa’s zoetheid op. Zware proteïnen zoals vlees en noten zijn opbouwend en vast en daarom vol van aarde kwaliteit. Sappige en zoete vruchten, zeewier, zout en kokosnoot bouwen het water element op in de lymfen. Te weinig vocht put de lymfen uit. Shatavari is Chyvaprash zijn ideale voedingssupplementen om Rasa op te bouwen. Rasa is ook erg gebaat bij stabiliteit in de vorm van rust en structuur, olie massage en rustige lichaamsbeweging zoals wandelen. Voel je ook genodigd om te baden in maanlicht, dit heeft een bijzonder voedend effect op Rasa.

Dag 1 t/m 5

 • Zoete en zoute smaken en veel vocht
 • Ghee, avocado, kokosnoot
 • Warme amandelmelk
 • Wortelgroenten en granen (zoet)
 • Sappige zoete vruchten (zoet)
 • Zeewier (zout)
 • Shatavari (supplement)
 • Komkommer, watermeloen (hydraterend)
 • Noten (geweekt)
 • Vlees (met mate)
 • Olie massage (atlasceder, wilde peen)

2. BLOED (Rakta Dhatu)

Het tweede weefsel is bloed en heet Rakta Dathu in Ayurveda. Het refereert specifiek aan de rode bloedlichaampjes. Rakta geeft je lichaam leven omdat het zuurstof brengt naar alle weefsels in het lichaam. Het is ook verantwoordelijk voor je enthousiasme; het gevoel van “alive and kicking” zijn. Bloed wordt gevoed door ijzerrijke voeding aangezien ijzer een essentieel element is voor bloed productie. 70% van alle ijzer in je lichaam wordt gevonden in de rode bloedlichaampjes. Voeding als rood vlees, bieten, rode kool, rozijnen, currant en cranberrie sap leveren ijzer aan het lichaam. De Ayurvedische formule Chyvanprash is ook rijk aan ijzer. Rakta is heet, scherp en pungent in de natuur. Mensen met een uitgeput rakta zien er vaak wat bleekjes uit, hebben koude handen en voeten en hebben een gebrek aan enthousiasme of levenslust. Het vuur element in een persoon zorgt voor een goede, gezonde Rakta kwaliteit. Hete, scherpe producten verbeteren de circulatie van Rakta en de toelevering van zuurstof. Het stimuleert ook de hitte in de lever (ranjaka) die betrokken is bij bloed productie. Er zijn verschillende manieren om aan je hete en scherpe kwaliteiten te komen zoals zonnebaden, zwarte peper en het Ayurvedisch voedings supplement Trikatu.

Omdat de lever zo nauw betrokken is bij bloed productie, zorgen bieten, kippenlever, guduchi en amalaki voor sterk bloed. Bitter en zuur reinigen de lever en mild, wat de productie van hemoglobine verbetert en dat helpt indirect weer mee aan het voeden van het bloed. Groene bladgroenten zijn een perfecte bron van bitter. Zure kwaliteiten vind je in citrus vruchten als limoen, citroen en grapefruit, maar ook gefermenteerde producten zoals zuurkool, kim chi en kombucha. Manjistha is Ayurveda’s beste alternatieve middel om het bloed in je lichaam te supporten.

Dag 5 t/m 10

 • rood vlees, bieten, rode kool, rozijnen, bessen en cranberrie (ijzer)
 • pittige kruiden (circulatie)
 • zonnebaden
 • zwarte peper of pippali
 • zuurkool, kimchi, kombucha
 • kippenlever
 • citrusvruchten
 • groene bladgroenten
 • olie massage voor circulatie (petit grain, st. janskruid, kaneel)
 • Manjistha (supplement)
 • Trikatu (supplement)
 • chyvanprash (supplement)

3. SPIEREN (mamsa dhatu)

Het derde weefsel is spierweefsel en heet Mamsa dhatu in Ayurveda. Spierweefsel houdt je lichaam bij elkaar en zorgt voor fysieke kracht en gecoordineerde beweging. Spierweefsel bestaat uit aarde en vuur kwaliteiten. Het is zwaar, stabiel en vast. Zoete en zoute smaken voeden het spierweefsel. Net als bij de andere weefsels, speelt het voorgaande weefsel een sleutelfunctie in het voeden van het betreffende weefsel.

Een goede kwaliteit bloed geeft energie aan de spieren en zorgen voor warmte en vuur voor spier ontwikkeling. Een hoge proteine dieet is de beste manier om spierweefsel op te bouwen. Rood vlees, dat veel rakta in zich heeft is ideaal om spieren en bloed op te bouwen. Eieren zijn ook perfect om spierweefsel op te bouwen. Ze bevatten niet alleen vetten en proteïnen maar zijn ook van nature verwarmend. Sesamolie, amandelen en noten in het algemeen, zijn goed om spierweefsel op te bouwen. Zoete, zware, vaste en stabiele voedingsstoffen zoals zuivelproducten, gezonde suiker en tarwe bouwen ook spierweefsel op maar deze producten missen de verwarmende kwaliteit van sesam; zij zijn van nature koud. Zoete, koude producten bouwen vetweefsel op waar verwarmende voeding juist spierweefsel helpt opbouwen. Je kunt hete kruiden toevoegen aan zoete voeding zodat er spierweefsel wordt opgebouwd in plaats van vet. Probeer bijvoorbeeld het verwarmende kruid rozemarijn bij brood. Aromatische kruiden zoals rozemarijn, munt, kruidnagel en tijm hebben affiniteit met mamsa omdat ze zorgen voor circulatie van bloed en zuurstof in het spierweefsel. Daarom hebben pijnstillende formules vaak een licht aromatische, mint-achtige geur. Een belangrijke manier om de stroming van bloed op gang te krijgen is natuurlijk regelmatige beweging. Dit hoeft niet persé hele pittige beweging te zijn omdat dat weer spierspanning dus spierpijn tot gevolg heeft. Maar liever gemiddelde beweging welke zorgt voor gezonde spiermassa. Je work-out moet zwaar genoeg zijn dat je een beetje zweet ontwikkelt op je voorhoofd en onder de oksels, maar je zou niet overmatig moeten zweten. Leer de grenzen van je lichaam kennen en respecteren en laat vermoeide, verzuurde spieren voldoende rusten. Wandelen, fietsen, yoga, licht gewichtheffen en dansen zijn ideaal om spierweefsel op te bouwen. Vermijd heftige sport en zwaar werk, speciaal wanneer je je al vermoeid voelt. Het is makkelijk om te ver te gaan als je niet alert bent. Een gezonde balans in magnesium en calcium (electroliten) is belangrijk. Veel mensen hebben een gebrek aan magnesium door uitgeputte bodem van de aarde. Sesam is een ideale bron van magnesium. Amandelmelk met sesam is een prachtige manier om spierweefsel te voeden. Bala is een aarde-achtige, vurig kruid dat bekend staat als een spier tonicum. Het kan toegevoegd worden aan massageolie voor gezonde spierkracht en comfort. Ashwaganda bala olie is een krachtige olie om zwakke spieren weer kracht te geven. Ashawagandha heeft ook zwaarte en warmte in zich, waardoor het zich perfect leent voor inwendige en uitwendige toepassing voor meer spierkracht. Ook hier is het alles-voedende Chyvanprash het perfecte supplement. Zelf-massage is een heerlijke manier om je spieren te verwennen. Het verzacht en verzorgt niet alleen de spieren, maar verwijdert ook een teveel aan opgebouwd zuur, haalt de spanning er uit wanneer je je aandacht op de gevoelige spieren richt.

Dag 10 t/m 15

 • zoete en zoute smaken
 • rood vlees en eieren
 • sesamolie, sesamzaad (magnesium)
 • noten, amandelen
 • amandelmelk met sesam
 • suiker en tarwe aanvullen met verwarmende kruiden
 • rozemarijn, munt, kruidnagel en tijm
 • ashwaganda (supplement)
 • chyvanprash (supplement)
 • olie massage (bala, warme sesamolie, atlasceder, gember, kaneel)

4. VET (meda dhatu)

Het vierde weefsel is vet en heet meda dhatu in Ayurveda. De belangrijkste functie van dit weefsel is het smeren en isoleren van het lichaam. Dit weefsel moet niet de overhand krijgen. Vet brengt comfort, het geeft je een gevoel van bescherming en geaard zijn en een klein beetje vet blijft meestal lang in stand. In Ayurvedische taal zijn de woorden vet en liefde gelijk aan elkaar. (de “love handles”) Gifstoffen zetten zich graag vast in vet en daarom is een teveel aan vet niet wenselijk. Meda is zwaar, olie-achtig en vast, net als Kapha dosha (aarde en water element). Een gebalanceerde inname van zoete zware producten zoals tarwe, suiker, vlees en noten is essentieel voor een gezonde hoeveelheid vet in het lichaam. Goede vetten van hoge kwaliteit zijn enorm goed om lichaamsvet op te bouwen. Olierijke vissen zoals zalm en sardine en ook hier weer amandelen, ghee, kokosnoot olie en olijf olie. Vermijd gefrituurde voeding en goedkope olien. Vetweefsel heeft een sterke band met de adrenalinen, dus stress valt direct vetweefsel aan. Vermijd koffie en andere stimulanten omdat ze in het algemeen een te zwaar effect hebben op je zenuwstelstel. Shatavari, ashwagandha en drop zorgen voor gezonde groei van vetweefsel. Als je vetweefsel in een gezonde balans wilt houden, zou je te heftige sporten moeten vermijden. Ook hier weer is matige beweging het beste. Goede hydratatie is ook zeer belangrijk omdat vet bestaat uit aarde- en water kwaliteiten. Het is handig om de lever te supporten aangezien de lever overtollig vet verbrandt en helpt een betere kwaliteit vet te genereren. Bittere en zure smaken zorgen dat gal het lichaam verlaat en de lever schoon blijft. Voeding als rauwe bieten, citrusvruchten en azijn stimuleren een gezonde leverfunctie. Bittere kruiden zoals ghumyamalaki en guduchi, maar ook Aloe vera gel zijn zeer geschikt en twisting yoga poses helpen om de gifstoffen uit de lever en spijsverteringsorganen te wringen. Dit alles helpt om een top kwaliteit vet in je lichaam te krijgen.

Dag 15 t/m 20

 • bittere en zure smaken (gal verdrijvend)
 • ghumyamalak, guduchi (bittere kruiden)
 • tarwe, suiker, vlees en noten (met mate)
 • zalm, sardine (vette vis)
 • ghee, kokosnootolie, olijfolie (goede vetten)
 • drop (groei van vetweefsel)
 • shatavari & ashwaganda (supplementen)
 • rauwe bieten, citrusvruchten, azijn
 • aloe vera
 • Yoga: twisting poses

5. BOTTEN (ashti dhatu)

Het vijfde weefsel is botweefsel. Botten supporten het lichaam en beschermen de organen. Bijvoorbeeld, je ruggengraat helpt je om rechtop te staan en de schedel beschermt de hersenen. Botweefsel is zwaar, stabiel, vast en dicht. Het is voornamelijk opgebouwd uit aarde element en wordt gevoed door zoute smaken. Mineraalrijke voeding en kruiden bouwen botweefsel op. Je botten zijn in principe een opslagplaats voor mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium. 99% van het calcium in je lichaam zit in de botten. Calcium is nodig voor gezonde zenuwen, bloedstolling en het aanspannen van spieren. Wanneer het level van deze essentiele stoffen te laag is, gaat je lichaam het uit je botten halen. Zoute zeewieren zijn rijk aan bot-opbouwend potassium, ijzer, calcium, iodine en magnesium, aangezien deze stoffen zeer geconcentreerd voorkomen in zeewater. Je botten houden van seafood in het algemeen maar in het bijzonder van oesters vanwege de hoge concentratie calcium. Praval panchamrit is een kruid dat bekend staat om een hoog calcium gehalte en zal daarom de botten sterken.

Bouillon maken van schenkel is een zeer krachtige methode om botweefsel te voeden. Calcium rijke voeding als gouden melk, zuivel in het algemeen, sesam, soya en donkere bladgroenten voeden allemaal de botten. Calcium zit eigenlijk in heel veel producten dus als je gevarieerd en gezond eet krijg je waarschijnlijk voldoende calcium binnen. Sesamzaad, pompoenzaad, amandelen, macademias zijn allemaal mineraalrijk en voeden de botten. Wortel groenten zijn ook een belangrijke bron aan mineralen aangezien ze lange tijd onder de grond hebben geleefd en zich tegoed hebben gedaan aan de bot-opbouwende stoffen die de aarde in zich heeft. Ashwagandha is ook hier weer het magische supplement. Gezonde botten hebben een intieme relatie met gezonde darmen, aangezien de opname van mineralen door de darmen gebeurt. Gas en bo
eren putten botweefsel uit aangezien het leidt tot verzuring van het bloed. Zorg dat je constipatie te lijf gaat met triphala, een krachtig supplement en zacht laxerende thee. Ayurveda is ook voorstander van periodieke darm-reiniging. Gewichtheffen versterkt de botten. Wandelen in de natuur is ideaal omdat je de benefits van gewichtheffen (aarde element) combineert met zonlicht wat het bot-versterkende vitamine D oplevert. Een goede houding support ook gezonde botten. Yoga kan hier weer heel versterkend zijn evenals Pilates voor core stability.

Dag 20 /m 25

 • mineraalrijke voeding en kruiden
 • mineralenbad of zout (voeten)bad
 • zeewier, oesters, mosselen
 • Praval panchamrit (supplement)
 • Bouillon maken van schenkel of kippenbot
 • Gouden melk (zie recept)
 • Zuivelproducten
 • Sojaproducten
 • Donkere bladgroenten
 • Sesamzaad, pompoenzaad, macademias
 • Wortelgroenten
 • Laxerende thee (bij constipatie)
 • Darmreiniging
 • Wandelen in de natuur
 • Yoga en pilates

6. ZENUWEN (Majja dhatu)

Het zevende weefsel is zenuw en heet majja dhatu in Ayurveda. Zenuwen zijn verantwoordelijk voor communicatie, zintuiglijke waarneming, geheugen en leren. Zenuwen zijn erg gebaat bij het comfort van de zoete smaak e de gezonde electrolite-balans van de zoute smaak. Olierijke voeding als amandelen, zoete producten zoals dadels en hartige producten kalmeren de zenuwen. Warme melk met knoflook is bijzonder voedend voor de zenuwen en zorgt voor een uitstekende nachtrust. Warmte kalmeert het zenuwstelsel daar waar het geshockeerd raakt door kou. Kleed jezelf in laagjes zodat je de hele dag op een prettige temperatuur kunt blijven. Dineer met warme soepen en stoofpotjes (tenzij je Pita bent en heel vurig van natuur). Walnoten zijn verwarmende noten die je hersenen voeden. Zelf-massage is weer heel heilzaam. De huid en het zenuwstelsel hebben een intieme relatie met elkaar. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en zit vol met zenuwen; aanraking is het vijfde zintuig. Abhyanga is alsof je jezelf met warme knuffels omhult. Brahmi oil is ook heerlijk voor het zenuwstelsel en daar kun je jezelf of helemaal mee inmasseren of alleen de voeten en de kruin, voor je gaat slapen om jezelf te verzekeren van een diepe, ontspannende slaap. Het zenuwstelsel raakt redelijk snel overprikkelt. Het bestaat voornamelijk uit de elementen lucht, ether en vuur. Om je zenuwen te beschermen zou je het gebruik van electronische apparaten zoveel mogelijk moeten reduceren, helemaal vlak voor je naar bed gaat. Nog even ontspannen TV kijken voor, of zelfs in bed, geeft precies het niet-gewenste resultaat: overprikkeling op het moment dat je lichaam het eigenlijk niet kan hebben. Je zenuwen raken ook overprikkelt door je zintuigen teveel aan te spreken en ook verschillende zintuigen tegelijkertijd. (bellen tijdens het koken, internetten tijdens het eten). Je aandacht wordt dan in zoveel richtingen tegelijk getrokken dat het (te) hard moet werken om alles een plekje te geven. Moderne Westerse levensstijl vergt sowieso al heel veel van je zenuwstelsel. Het verkeerd gebruik van je zintuigen is ook niet gezond; naar harde muziek of storende geluiden luisteren, gewelddadige films zien, etc.

Tijd in de natuur doorbrengen is heel goed; hierbij ontlaadt je de negatieve energie en laadt je weer op met prana, levensenergie die vooral in de bossen veel aanwezig is. Neem ook voldoende tijd om te rusten tussen je activiteiten in. Zet na 20:00 al je apparaten uit, dus ook de TV en geef je lichaam de gelegenheid om te “unwinden” van de dag. Dan zal je nachtrust ook goed zijn. Neem een bad, steek een kaarsje aan, lees een inspirerend boek, reflecteer over je dag of doe wat yoga of meditatie waarbij je een rustige ritmische ademhaling hanteert. Je zintuigen doen het wel heel goed bij een gestructureerde dag-indeling en ook door familie of vrienden om je heen of een wandeling met je hond. Zorg dat de contacten die je onderhoudt voedend en inspirerend voor je zijn. Veel verhuizen en veel reize of onderweg zijn is af te raden. Het te weinig gebruiken van je zintuigen kan je Majja ook verzwakken. Denk aan die dagen dat je voelt alsof je op de automatische piloot staat, ongeconcentreerd en snel afgeleid. Dit gebrek aan focus/aandacht heeft ook zijn weerslag op je zenuwstelsel. Gebruik wat gember of zwarte peper in je maaltijden als je wat stimulans nodig hebt.

Dag 25 t/m 30

 • Zoete en hartige producten
 • amandelen, dadels, walnoten
 • warme amandelmelk met knoflook
 • warme soepen, stoofpotjes

7. VOORTPLANTINGS ORGANEN (Sukra/Artava Dhatu)

Het zevende weefel heet Sukra Dhatu voor mannen an Artave Dhatu voor vrouwen. Deze weefsels worden gevoed door zoete en zoute smaken, tesamen met stabiele, zware, warme en olie-achtige kwaliteiten. Het bestaat voornamelijk uit water, aarde en vuur element. Zoete en zoute voeding zoals sesamzaad, warme melk, vis en vlees bouwen dit weefsel op. Warme amandelmelk met saffraan ondersteunt de sperma productie. Toevoeging van honing werkt als aphrodasiac en helpt met Ojas op te bouwen. Honing kan ook de hormoonhuishouding ondersteunen. Het bevat ook stikstofoxide, een stofje dat vrij komt wanneer je opgewonden raakt. Misschien is het begrip “honeymoon” hierdoor beter te verklaren. Zink is een mineraal dat zeer noodzakelijk is voor voortplanting. De meest rijke bron van zinc is de oester. Deze worden overigens ook gezien als aphrodasiac. Zeevruchten, rood vlees, pompoenzaad, bonen en noten bevatten ook veel zink. Hormonen zijn gemaakt van cholesterol, dus hoogwaardige vetten zoals ghee, olijfolie en kokosolie verzekeren je van gezonde hormonen.

Gezonde relaties zijn sowieso heel belangrijk voor je algemene gezondheid, maar vooral wanneer het gaat over sexuele gezondheid. Seks buiten het huwelijk creëert angst en onzekerheid over de toekomst, iets dat geen goede uitwerking heeft op je geslachts- organen. De klassieke Ayurvedische teksten waarschuwen tegen een overmatig gebruik van de geslachtsorganen en ook het hebben van verschillende sexuele partners. Stress heeft ook een hele nadelige invloed op dit gebied. Het lichaam zal de prioriteit van overleven altijd boven voortplanting plaatsen. Als je continu aan stress wordt blootgesteld raken de voortplantingsorganen in de war omdat het lichaam eerder stress hormonen aanmaakt dan seks hormonen. Ashwagandha staat bekend om het ondersteunen van het seksueel uithoudingsvermogen. Het verjongt de Sukra Dathu terwijl het de zaadproductie op gang brengt. Het verhoogt de potentie en geneest impotentie.
Ashwagandha is ook een tonicum voor de baarmoederspieren en verlicht menstruatie krampen. Het verzacht menstruele disbalans veroorzaakt door een tekort of excess aan vata. Shatavari wordt ook vaak gebruikt bij onregelmatige menstruatie en bij krampen. Het helpt pitta dosha te kalmeren (het is zoet, verkoelend, verzachtend en koelt overmatig vuur af). Het helpt ook bij het aanmaken van lichaamssappen, wat heel handig is tijdens de meno pauze. Shatavari ghee is Ayurveda’s meest beroemde vrouwen tonic. Het helpt bij een groot aantal problemen zoals PMS en weinig zin in seks hebben en het helpt met de aanmaak van moedermelk. Het pakt iedere hormonale disbalans aan en het kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Wees voorzichtig wanneer er binnen de familie aanleg is voor tumoren. Drop is kalmerend en werkt ook als aphrodisiac. Het verhoogt ook de sperma productie, brengt vitaliteit en potentie weer terug. Aloe Vera is specifiek voor de vrouwelijke delen geschikt. Zeker wanneer er sprake is van veel bloedverlies of bloedstolsels. Het haalt de hitte uit het bloed (rakta dathu), verjongt en stimuleert de baarmoeder functies. Ook geschikt voor de meno pauze.

Dag 30 t/m 35

 • Warme melk met saffraan en honing
 • pompoenzaden, bonen en noten
 • Ashwaganda (supplement)
 • Shatavari (supplement)
 • oesters

Conclusie

Om een beetje feeling te krijgen met ieder weefsel en wat dat nodig heeft, zou je in 7 x 5 dagen bovenstaande ingrediënten kunnen verwerken in je voeding en je wat verder verdiepen in het onderwerp. Door te kijken naar waar jouw gezondheidsproblemen vandaan komen, kun je achterhalen welke type weefsel bij jou ondersteuning nodig heeft. Als je problemen hebt met bloed, dan voed je Rakta dhatu. Heb je krakende gewrichten? Support Ashti dathu. Je lichaam is een fantastische samenwerking van verschillende systemen die op zichzelf maar ook samen met elkaar opereren. Iedere laag is uniek en essentieel voor optimale gezondheid. Door te luisteren naar wat je lichaam aangeeft en daar ook actie op te ondernemen, heb je je gezondheid uiteindelijk in eigen hand.

Dit is een geïnspireerde samenvatting van een artikel van John Immel, autoriteit op gebied va Ayurveda.
www.joyfulbelly.com.

Translate »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap