Wat heb je nodig om je goed te voelen?

We kunnen het er kort of lang over hebben, maar feit is dat onze leefomgeving niet meer heel natuurlijk is. We leven in vierkante huizen met kunstmatig licht, zetten onze wekker in een verduisterde kamer in plaats van op te staan en naar bed te gaan met de zon. We krijgen veel minder frisse lucht en zonnestralen binnen en het eten dat we nuttigen laat ook te wensen over, om niet te spreken over de manier waarop we het bereiden. Voeding is een praktische aangelegenheid geworden in plaats van een werkelijk ‘voedend’ ritueel. Ook wat we dragen en op onze huid smeren zit vol synthetische stoffen en zijn we een groot deel van de dag aan allerlei apparaten gekluisterd. De smartphone, de laptop, de televisie. We nuttigen een heleboel zaken die niet persé het lichaam niet persé ondersteunen maar des te meer de zintuigen pleasen of sociale aspecten dienen, zoals het drinken van koffie, alcohol, roken etc. Het lichaam werkt hard om een natuurlijk evenwicht te bewaren, maar dat is best lastig onder deze omstandigheden. Daarom heeft het vaak een beetje hulp nodig.

Yoga is een hele geschikte manier om jouw natuurlijke energiehuishouding weer op peil te krijgen en het bioritme van het lichaam te herstellen. Ook meditatie, mindfulness, rust en ruimte en veel buiten zijn helpen een gezond handje mee. Dansen, muziek maken, met kinderen spelen en genieten van een mier die over je tafel loopt op zoek naar een korreltje geluk…

Het is belangrijk om minimaal één keer per week ‘un-plugged- te zijn; zonder telefoon, televisie en internet. En nog beter is om eens in de zoveel tijd een weekje in volledige rust door te brengen; bij voorkeur in de natuur. Vaak wordt gekeken naar de investering in tijd en geld. Kunnen we ons dat weekje vakantie veroorloven en kiezen we dan voor een familie-bestemming, een individuele reis, een actieve of spirituele reis? Yoga retreats schieten als paddestoelen uit de grond en dat is niet voor niets. Tijdens zo’n week heb je echt de rust en ruimte om tot jezelf te komen, een positieve relatie met jezelf te herstellen en jezelf te verwennen met voedende input; yoga, meditatie, gezonde voeding en (helemaal lekker) ontspannende massages. Er is minder behoefte om je Facebook account of mobieltje te checken en de ‘afwezigheid-assistent’ vertelt jouw achterban dat je een weekje uit de lucht bent. Niemand die dit niet begrijpt. Na een weekje schoonmaken en opladen kom je opgeruimd weer terug en voel je je weer beter geaard, fris en opgeruimd en zit je weer vol nieuwe inspiratie. En inspiratie, daar gaat het allemaal om.

Misschien ben je gewend om op de auto-pilot je dagen door te komen. Net als iedereen sta je ’s ochtends op en begint aan je To Do lijst. ’s Avonds kruip je vermoeid in je bed voor een rommellige nachtrust (want het lichaam is nog steeds hard bezig om de overload aan input te verwerken) en zo herhalen we dit dag in dag uit, week in week uit, tot het lichaam Ho! zegt. Dit kan een griepje of verkoudheid zijn of een aanhoudend gevoel van onrust, spanning of nervositeit. Het centrale zenuwstelsel is een drukke snelweg geworden met lange, stilstaande files. De motor draait stationair en schiet met kleine stukjes weer wat verder vooruit. In deze omstandigheden is er letterlijk geen ruimte voor harmonieuze gedachten en nieuwe ideeën. We zijn vergeten wat ons drijft, behalve de klok en de rekeningen die betaald moeten worden. Wanneer je weer ruimte schept in je systeem, kan er weer inspiratie bij je komen. Je voelt weer wat je nodig hebt, waar je blij van wordt en neemt de tijd om dat te volgen.

Ik organiseer yoga retreats op basis van de 5 elementen. Iets waar weinig mensen iets van af weten; na even nadenken komen de meeste mensen niet verder dan aarde, water, vuur en lucht. Dat zijn er vier … wat is de vijfde dan? Space, ruimte, ether, hout, natuur, spirit; over de hele wereld worden er verschillende namen gegeven aan dit vijfde element. Het representeert niet alleen die “leegte” waar we weinig grip op hebben maar ook zingeving en verdieping. In deze ruimte ligt de oorsprong en essentie van alles wat we zijn en hebben. Dit element dat alles omvat en alles doordringt, is de ziel van ons bestaan. Wanneer we puur leven vanuit de vier elementen; alles wat tastbaar en zichtbaar is, is de magie verdwenen en ziet het leven er uit als een dorre woestijn, waarin we rondjes rennen en materie heen en weer schuiven. De levensstroom van Shiva & Shakti; puur bewustzijn en creatieve beweging, krijgt niet meer de ruimte om volledig uitdrukking te geven aan dat wat we zijn. Magische wezens met magische potentie en magische talenten. Onder gestoft door een samenleving waarin ratio, kennis, technologie en wetenschap overgewaardeerd zijn. Maar zijn wij er gelukkiger van geworden? Waar kinderen nog betoverd om zich heen kunnen kijken en er een rijke fantastiewereld op na houden, zijn wij gestrand in het leven dat we om ons heen gecreëerd hebben en lopen wekelijks hetzelfde rondje. Flexibiliteit van lichaam en geest zijn ver te zoeken en we maken ruzie met elkaar omdat we vasthouden aan die beelden die we gecreeërd hebben. De systemen die we hebben bedacht, lijken niet meer zo goed te werken maar hoe, wat, waar en met wie dan?! Waar beginnen we… waar is het einde van de regenboog en waar vinden we die veelbelovende pot met goud waar we zo keihard naar op zoek zijn? Misschien is het er al.

Het is niet zo dat je nu alles overhoop moet gooien en een spiritueel leven moet gaan leiden. Je hoeft geen guru’s te volgen en je hoeft ook niet vegetarisch te worden of je wijntje af te zweren of uren mediterend op een kussentje door te brengen. Al het genot, alle luxe en comfort en een gezonde dosis entertainment, mogen er altijd zijn. Maar met een beetje kennis van de oudste tradities over de hele wereld (waar yoga er slechts één van is) en een beetje zelf-bewustzijn kunnen we de kwaliteit van ons leven verbeteren. De magie en het geluk zit ‘m in hele kleine dingetjes die we nu vaak over het hoofd zien.

De 5 elementen zijn niet alleen de bouwstenen waaruit onze hele wereld bestaat. Het zijn natuurlijke wetmatigheden die overal, binnen en buiten hetzelfde werken en een logische oorzaak-gevolg hebben. Door meer inzicht te krijgen in deze wetmatigheden kunnen we ons daarop voorbereiden. Het is heel logisch dat na de zomer een herfst en winter komt dus we kunnen we ons warmer kleden waardoor we niet ziek worden. Deze kennis gaat natuurlijk veel dieper dan dat en geeft hele makkelijk toepasbare tips & tools die we kunnen inzetten om ons lichamelijk, emotioneel en spiritueel welzijn te verhogen.

Wil je hier meer over weten, ben je van harte welkom van 23-30 augustus bij Living in Flow, een yoga lifestyle training en retreat in Andalusië die toegankelijk is voor iedereen die bewust wil werken aan meer gezondheid en geluk. Tenslotte heb alleen jij zelf de verantwoordelijkheid over jouw lichaam en leven en gaat niemand anders dat voor je doen. Door zelf meer natuurlijke balans te scheppen in je eigen omgeving, ben je een levende inspiratiebron voor anderen om je heen. Je kunt jezelf laten zien als een vitaal, sprankelend en levenslustig persoon die een wereld weet te creëren waar iedereen naar verlangt.

In evenwicht.

Meer info: Living in Flow – yoga lifestyle retreat & training

Translate »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap